Koronavírus: Za jeden deň pribudlo v Kanade 1200 nových prípadov koronavírusu

04.04.2020 Celý región

Ottawa 4. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Kanade vzrástol za posledných 24 hodín o 1200 na 12.537. Informuje o tom agentúra TASS s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zdravotníctva.

Najviac nových prípadov zaznamenali v provincii Quebec, kde ich pribudlo za jeden deň 583. Celkový počet nakazených v Quebecu je 5518. Ministerstvo informovalo, že 618 ľudí je hospitalizovaných a ostatní sa nachádzajú v domácej izolácii.
 
 

V Nemecku evidujú 85 778 osôb nakazených koronavírusom a 1158 úmrtí

Berlín 4. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 6082 na 85.778. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 6174. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

Mierne zníženie prírastku nových infikovaných môže byť znakom, že počet nakazených sa začína stabilizovať, poznamenala Reuters. Nemecká vláda však upozornila, že je príliš skoro na to, aby sa dal určiť aktuálny vývoj situácie.

Najviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s 21.908 potvrdenými prípadmi a 349 mŕtvymi, Severné Porýnie-Vestfálsko s 17.885 prípadmi a 200 úmrtiami a Bádensko-Württembersko s 17.014 prípadmi a 316 smrteľnými obeťami.

V Nemecku evidujú podľa RKI 1158 úmrtí. Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU) však uvádza až 1275 obetí a 91.159 nakazených. Ako píše denník Die Welt, odlišnosti v údajoch týchto dvoch inštitúcií súvisia s tým, že RKI zohľadňuje len čísla elektronicky zaslané z jednotlivých spolkových krajín a svoje údaje aktualizuje iba raz denne.
 
 

Babiš: K normálu sa môžeme vracať už pred Veľkou nocou

Praha 4. apríla (TASR) - Už pred Veľkou nocou by česká vláda mohla zrušiť zákaz predaja pre ďalšie obchody a tiež zákaz pre niektoré športoviská. V rozhovore pre sobotné vydanie denníka Právo to pripustil premiér Andrej Babiš. Všetko však podmienil ďalším vývojom pandémie v Českej republike i vo svete.

"Chcel by som, aby sa návrat k normálu začal omnoho skôr. Možno už v pondelok na vláde prídeme s uvoľnením určitých obchodov ako elektra, papiernictiev či obuvi. Premýšľame o tom, že by sme uvoľnili vonkajšie športoviská určené na cyklistiku, beh, in-line korčule, skateboarding, tenis, športovú streľbu, letectvo, kanoistiku i ďalšie," nechal sa počuť predseda českej vlády.

Naopak, vláda podľa neho odmietla nápad zatvoriť v nedeľu obchody, pretože, ako sa vyjadril, "reťazce nabrali tisíce nových ľudí, motivujú zamestnancov bonusmi a o prácu v nedeľu je veľký záujem".

"Nemáme patent na rozum, vnímame, čo nám ľudia i firmy hovoria, a opatrenia podľa toho upravujeme," priblížil Babiš v interview pre denník Právo.
 
 

Za porušenie zákazu vychádzania zatkli v Strednej Amerike tisíce ľudí

Guatemala/Tegucigalpa 4. apríla (TASR) - Tisíce ľudí boli už zatknuté po celej Strednej Amerike za porušovanie nariadení, ktoré vlády ich štátov uviedli do platnosti v súvislosti s rýchlo sa šíriacou nákazou nového druhu koronavírusu.

Napísala o tom v sobotu agentúra Reuters poznamenajúc, že v tomto regióne je všeobecne menej lekárskych prostriedkov než v rozvinutých krajinách.

V Strednej Amerike žije veľmi veľa chudobných ľudí, ktorí vzhľadom na neštandardné ekonomické podmienky a preplnenosť svojich bytových jednotiek nemajú možnosť pracovať z domu, dať sa vypísať lekárovi do pracovnej neschopnosti či sociálne sa dištancovať v karanténe.

Reuters uvádza, že napríklad v Hondurase bolo podľa tamojších oficiálnych zdrojov zatknutých za porušenie zákazu vychádzania platného od polovice marca už približne 2250 ľudí. A v Guatemale zatkli za opustenie svojho bytu bez oprávneného dôvodu až 5705 ľudí.

Za porušenie zákazu vychádzania zadržali v posledných týždňoch podľa Reuters v Paname vyše 5000 ľudí. Ďalších 424 osôb zatkli v tejto krajine za to, že sa neprispôsobili najnovšiemu nariadeniu o tom, že muži a ženy majú vychádzať z domu v iné dni.

V Salvádore nariadil povinnú karanténu prezident republiky Nayib Bukele - porušilo ju a zatknutých bolo doposiaľ 712 ľudí, ktorí boli následne umiestnení v karanténnych centrách, približuje Reuters.
 
 

Španielsko hlási za 24 hodín 809 úmrtí a 7026 nových prípadov

Madrid 4. apríla (TASR) - Španielsko v sobotu oznámilo 809 mŕtvych na následky ochorenia spojeného s novým druhom koronavírusu za ostatných 24 hodín. Celkový počet obetí choroby Covid-19 v krajine sa tým vyšplhal na 11.744. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie španielskeho ministerstva zdravotníctva.

Počet infikovaných osôb dosiahol v sobotu podľa tohto zdroja dovedna 124.736. Je to síce o 7026 viac, než bol celkový počet nakazených evidovaných v piatok, avšak celkovo má počet nových prípadov zaznamenávaných v 24-hodinových intervaloch v Španielsku už klesajúcu tendenciu.

Z Talianska budú najnovšie oficiálne údaje známe neskôr v priebehu soboty. Celkovo bolo v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete v piatok večer oficiálne oznámených 14.681 obetí.

Počet nových prípadov nákazy v Taliansku je však už tri týždne počas celoštátnej karantény ustálený: za posledný deň - počítané k piatku večeru - ich pribudlo 4585; celkovo ich v piatok bolo 119.827.
 
 
 

V Česku evidujú 4194 nakazených koronavírusom a 56 obetí

Praha 4. apríla (TASR) - Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa do soboty zvýšil na 4194. V krajine evidujú 56 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 74 ľudí sa doteraz vyliečilo, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Český minister vnútra a obrany Jan Hamáček po rokovaní s prezidentom ČR Milošom Zemanom a jeho poradným tímom uviedol, že v krajine sa darí proti pandémii koronavírusu bojovať lepšie než sa očakávalo. Vláda však podľa jeho slov núdzové opatrenia zatiaľ výrazne zmierniť neplánuje. Minister nespresnil, ako dlho má stav núdze v Česku platiť. Hamáček uviedol, že prezident na stretnutí ocenil prácu zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov a ďalších a vyjadril aj podporu vláde.

Námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula v rozhovore pre portál ČT24 naznačil, že v ČR možno dôjde k miernemu uvoľneniu opatrení: "Musíme monitorovať nárast ochorení v Českej republike. V tejto chvíli je tá krivka stabilná. Za týchto podmienok môžeme vykonať nejaké drobné uvoľnenia, ale nie nejaké dramatické." Ako príklad Prymula spomenul možné sprístupnenie športovísk pre individuálne športy.
 
 
 
 

AFP: Celosvetovo podľahlo COVID-19 viac ako 60.000 ľudí

Paríž 4. apríla (TASR) - Pandémia nového koronavírusu celosvetovo usmrtila už viac než 60.000 ľudí. Takmer dve tretiny z nich ochoreniu COVID-19 podľahli v Európe. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do soboty 14.30 h SELČ.

Na celom svete bolo doteraz podľa AFP zaznamenaných 60.457 úmrtí vrátane 44.132 smrteľných obetí v Európe, ktorá je najviac zasiahnutým kontinentom.

Oficiálne údaje však pravdepodobne zachytávajú len časť skutočných čísel, poznamenala AFP.

Najviac ľudí chorobe spôsobenej koronavírusom podľahlo v Taliansku (14.681), Španielsku (11.744), Spojených štátoch (7159), Francúzsku (6507) a Británii (4313).

Odkedy sa nový koronavírus po prvý raz objavil v decembri 2019 v Číne, sa ním na celom svete nakazilo 1.130.204 ľudí, ako uvádzajú oficiálne údaje. Viac ako polovicu z infikovaných (610.846) evidujú v Európe.

V Spojených štátoch a Kanade zaznamenali doteraz 290.219 prípadov nákazy a 7325 úmrtí a v Ázii 115.777 prípadov a 4124 úmrtí.
 
 
 

Počet ľudí s koronavírusom vo Švajčiarsku presiahol 20.000

Ženeva 4. apríla (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom presiahol vo Švajčiarsku v sobotu číslo 20.000. V krajine evidujú viac než 500 smrteľných obetí, píše agentúra AFP.

Pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2 bolo vo Švajčiarsku do sobotňajšieho rána 20.201 osôb, ako vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Oproti predošlému dňu sa tak počet infikovaných zvýšil o takmer 1000.

Za posledných 24 hodín koronavírusu podľahlo v krajine ďalších 76 pacientov, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 540, dodalo ministerstvo. "Ešte sme nedosiahli vrchol (pandémie)," povedal novinárom Daniel Koch z tamojšieho úradu pre zdravotníctvo (BAG).

V prepočte na počet obyvateľov je Švajčiarsko so zhruba 8,6 miliónovou populáciou jednou z najhoršie zasiahnutých krajín. Evidujú tam 236 nakazených na 100.000 obyvateľov.

Vysoký počet infikovaných v krajine môže podľa AFP sčasti súvisieť aj s tým, že Švajčiarsko patrí ku krajinám, ktoré otestovali najviac ľudí na obyvateľa.

Odkedy sa tam 24. februára objavil prvý prípad, otestovali viac ako 150.000 ľudí - približne u 15 percent z nich sa potvrdil výskyt koronavírusu. Za posledných 24 hodín testy na koronavírus podstúpilo takmer 7000 ľudí, pričom u 975 potvrdili nákazu.

Najviac nakazených je v juhošvajčiarskom kantóne Ticino hraničiacom s Talianskom a druhou najviac postihnutou oblasťou je mesto Ženeva.

Na celom svete sa koronavírusom doposiaľ infikovalo viac ako 1,1 milióna ľudí v 188 krajinách. Ochoreniu COVID-19 podľahlo podľa údajov agentúry AFP viac už než 60.000 osôb.
 
 

V štáte New York pribudlo za deň 630 úmrtí na COVID-19

New York 4. apríla (TASR) - Počet smrteľných obetí nového koronavírusu sa v americkom štáte New York v sobotu zvýšil na 3565 po tom, čo za jediný deň pribudlo 630 úmrtí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na newyorského guvernéra Andrewa Cuoma.

Ide o najvyšší denný nárast v počte úmrtí - predošlý deň ich evidovali 2935.

V štáte New York doteraz korovírus potvrdili u 113.704 ľudí. V samotnom meste New York je 63.306 nakazených. V štáte New York je momentálne hospitalizovaných 15.905 ľudí, z toho 4126 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Guvernér Cuomo v sobotu vyhlásil, že aktuálna kríza vyvrcholí v New Yorku v najbližších štyroch až štrnástich dňoch, napísal denník The New York Times. "Časť mňa by chcela, aby bol vrchol (pandémie) už zajtra... No druhá časť mi hovorí, že je dobré, že zatiaľ tam nie sme, pretože ešte nie sme pripravení," povedal. "Chcem, aby už bolo po tom všetkom. Trvá to len 30 dní," dodal s tým, že má pocit akoby to už táto situácia trvala celý život.

Počas svojho každodenného brífingu obyvateľov povzbudil, aby nestrácali nádej napriek tomu, že očakáva ďalší nárast v počte infikovaných. "Toto je bolestná, mätúca situácia," povedal. "Nájdeme však naše najlepšie ja, naše silnejšie ja - tento deň sa skončí. Dostaneme sa cez to, prejdeme na druhú stranu hory. Ale medzičasom musíme robiť to, čo je nutné," dodal.

Cuomo uviedol, že v New Yorku pomáha zvládať situáciu v boji s koronavírusom 85.000 dobrovoľníkov; 22.000 z nich pritom pochádza z iných štátov USA.

Starosta New Yorku Bill de Blasio odhaduje, že mesto bude v apríli a máji potrebovať na boj proti pandémii koronavírusu ďalších 45.000 zdravotníkov.
 
 
 

V Taliansku pribudlo 681 úmrtí na koronavírus

Rím 4. apríla (TASR) - Taliansko v sobotu ohlásilo 681 nových úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom. Po prvý raz za viac než týždeň bol ich počet pritom nižší ako 700, píše agentúra DPA.

Celkovo v Taliansku doteraz na COVID-19 zomrelo 15.362 osôb, čo je najviac na svete. Celkový počet infikovaných vrátane už vyliečených, ako aj smrteľných prípadov, je 124.632, čo oproti piatku predstavuje štvorpercentný nárast.

Po prvý raz od začiatku pandémie sa znížil aj počet ľudí hospitalizovaných na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Najnovšie tak evidujú 3994 takýchto pacientov. Za posledných 24 hodín to predstavuje pokles o 74 osôb, v piatok ich bolo ešte 4068.

"Toto sú veľmi dôležité správy, pretože to našim nemocniciam dovoľuje nadýchnuť sa," povedal šéf talianskej civilnej ochrany Angelo Borrelli.
 
 
 
 

Počet úmrtí na COVID-19 v Turecku stúpol na 501

Istanbul 4. apríla (TASR) - Počet ľudí, ktorí v Turecku prišli o život v dôsledku ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom, sa v sobotu zvýšil o 76 na 501. Počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol takmer 24.000, informoval turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca, píše agentúra AFP.

Turecko má aktuálne 23.934 potvrdených prípadov nákazy - v sobotu ich pribudlo 3013. Väčšinu prípadov evidujú v hlavnom meste Istanbul. Za posledných 24 hodín bolo na prítomnosť koronavírusu otestovaných takmer 20.000 ľudí, napísal na Twitteri minister Koca. Doteraz sa vyliečilo už 786 osôb.

Turecko v boji s pandémiou koronavírusu zaviedlo viaceré opatrenia. Patrí medzi ne zatvorenie škôl a reštaurácií, pozastavenie letov či zákaz verejných podujatí.

Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan v piatok navyše nariadil povinnú karanténu pre všetkých občanov, ktorí majú menej ako 20 rokov. Ešte predtým Ankara zakázala opúšťať príbytky občanom nad 65 rokov alebo tým s chronickými zdravotnými problémami. Celkový zákaz vychádzania zatiaľ vydaný nebol.

Erdogan takisto vyhlásil, že osobné vozidlá po novom nebudú môcť opúšťať územie 31 tureckých miest vrátane Istanbulu a Ankary ani do nich vstupovať. Na preplnených miestach je zároveň od polnoci z piatku na sobotu povinné nosenie rúšok.
 
 
 

Francúzsko hlási 441 nových obetí koronavírusu SARS-CoV-2

Paríž 4. apríla (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v sobotu ďalších 441 úmrtí na nový koronavírus. Od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 tak v tejto krajine evidujú celkovo 7560 obetí, z toho 2028 sú úmrtia hlásené domovmi pre seniorov.

V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa zdravotníctva Jérôma Salomona.

Hospitalizovaných je nateraz vo Francúzsku 28.143 nakazených, pričom stav 6838 z nich si vyžaduje hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ako vyliečených z nemocníc doteraz prepustili 15.438 ľudí.

Pozitívny test na nový koronavírus malo vo Francúzsku doteraz 68.605 ľudí.

Pandémia nového koronavírusu celosvetovo usmrtila už viac než 60.000 ľudí. Takmer dve tretiny z nich ochoreniu COVID-19 podľahli v Európe. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do soboty 14.30 h SELČ.
 
 

Vyberte región